Φτάνοντας στον Ταξιάρχη, το χωριό που αγναντεύει το γνωστότερο βουνό της Χαλκιδικής τον Χολομώντα, το πράσινο πυκνώνει. Οξιές, βελανιδιές, πεύκα, καστανιές, κερασιές και καρυδιές – μερικά από τα δέντρα στη Χαλκιδική φτάνουν σε ηλικία και τα 2000 χρόνια. Ο Χολομώντας δεν αποτελεί τυχαία μια κιβωτό ζωής, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Ένα ακόμη γευστικό ταξίδι ξεκίνησε ! Αφετηρία η ορεινή Χαλκιδική, η καρδιά των αυθεντικών προϊόντων και γεύσεων, ο τόπος όπου οι αρχαίοι Έλληνες οργάνωναν Διονυσιακές γιορτές και συμπόσια για να γιορτάσουν την ψυχική, πνευματική και σωματική πληρότητα ! 

Το επόμενο πρωινό απολαύσαμε τον πρωινό καφέ μας στην αυλή του Ξενώνα περικυκλωμένη από τα καταπράσινα έλατα που είχαν ήδη ξυπνήσει νωρίτερα από εμάς. Ξεκινώντας από τα 900μ. ανακαλύψαμε πώς από τον Ταξιάρχη η πρόσβαση για τις παραλίες του δευτέρου ποδιού ήτανε πολύ πιο σύντομη. Δεν τις ήξερα, και δεν ήταν λίγες οι φορές που διέγραψα κύκλους για να φτάσω εκεί που σκάει το κύμα.

Μέσα στα έλατα, σε ένα τοπίο ονειρικό, ο ξενώνας Ροδαμός, πολύ κοντά στο χωριό του Ταξιάρχη, παρέχει άνετη φιλοξενία, μαζί με εξαιρετικές γεύσεις, χειροποίητες μανιταρόπιτες, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Η Τασούλα Παρλιάρη, ασχολείται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με την παραδοσιακή μαγειρική και καταφέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Ροδαμός, ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με έμφαση στην πέτρα και το ξύλο, ενώ όλα τα δωμάτια έχουν θέα στο πενέμορφο δάσος της απέναντι πλαγιάς.  

Βρισκόμαστε στα όρη πριν από τον Αθω, διατρέχοντας τα μονοπάτια των αρχαίων γεύσεων. Η δράση Mount Athos Area Kouzina (www.mountathosarea.org), με τη φροντίδα της σεφ Ντίνας Νικολάου, τρέχει από τις πλαγιές του Χολομώντα και του βουνού του Αριστοτέλη προς το αμμουδερό νησάκι της Αμμουλιανής, τον Στρυμονικό και τον Ακάνθιο κόλπο.