O Ταξιάρχης

 

 

Ο Ταξιάρχης είναι κτισμένος κοντά στην κορυφή του Χολομώντα σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η παράδοση τον συνδέει με το Άγιο Όρος και ειδικότερα με την μονή Δοχειαρίου και το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είχε η μονή στο χωριό. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Λόκοβη και επίσημα ονομάσθηκε Ταξιάρχης το 1928 από τον προστάτη Άγιο του χωριού, Αρχάγγελο Μιχαήλ.

 

Απέχει 25 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο.

 

Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή καυσόξυλων, διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ονομαστοί επίσης είναι οι κτίστες, οι πετράδες, και οι τεχνίτες του Ταξιάρχη που δουλεύουν σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Αρκετές γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, το πλέξιμο και το κέντημα, ενώ σημαντικό μέρος του εισοδήματος προέρχεται από την καλλιέργεια του ελάτου για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τέλος, ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τον αγροτουρισμό.

 

Αξιοθέατα: η ορεινή διάβαση Χολομώντα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει το πυκνό δάσος, γεμάτο βαλανιδιές, οξιές, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα, έλατα, και ποικιλία από δέντρα, θάμνους, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά, ενώ η θέα που προσφέρεται από κάποιες περιοχές είναι μοναδική. Ενδεικτικά αναφέρονται η Μπάρα, η Απολυμένη Πέτρα, του Πασά το πηγάδι, η Σχισμένη Πέτρα, η τοποθεσία Άγιος, η άγρια περιοχή του Αρκουδόλακκα. Επίσης η η μεγάλη βρύση Τσιποτούρα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, το Κάτω Πηγάδι, η πετρόκτιστη πλατεία, η βασιλική με τρούλο Εκκλησία, το εκκλησιαστικό μουσείο, το Χάνι, διάφορες παραδοσιακά κτισμένες κατοικίες και πλήθος εκκλησίες και ξωκλήσια διάσπαρτα μέσα και γύρω από το χωριό και το Δασικό Μουσείο (στο κτίριο του Πανεπιστημίου).

 

Η θρησκευτική αλλά και η κοινωνική ζωή του χωριού βρίσκουν την έκφρασή τους σε μια σειρά από γιορτές, πανηγύρια, έθιμα, και τελετές.

 

Τέλος ο Ταξιάρχης παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον χειμώνα-καλοκαίρι. Υπάρχει και συνεχώς αναπτύσσεται η υποδομή για την φιλοξενία των επισκεπτών σε παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες, με όλες τις ανέσεις. Η σήμανση παλιών μονοπατιών, η χάραξη περιηγητικών-περιπατητικών διαδρομών για πεζοπορία, η ιππασία, οι διαδρομές ποδηλάτου, οι βιότοποι, οι περιοχές ελεγχόμενου κυνηγιού και εκτροφής θηραμάτων, η αναρρίχηση και η ορειβασία καθώς επίσης και οι φημισμένες ταβέρνες της περιοχής, προσελκύουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Δασικό Μουσείο Πανεπιστημιακού Δάσους


Το Δασικό Μουσείο του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη-Βραστάμων ιδρύθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποσκοπώντας να προσφέρει στους επισκέπτες του εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και ψυχαγωγία.

 

Το Μουσείο καταλαμβάνει έκταση 200 τ.μ. και ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημιακού Δάσους για τη διαμονή των φοιτητών της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση κατά τη διάρκεια του πενταετούς κύκλου σπουδών και των ερευνητών της δασικής επιστήμης.

 

Στις βιτρίνες του γίνεται αναπαράσταση βιοτόπων του αγριόχοιρου, του λύκου, της αλεπούς, φιδιών και άλλων ζώων και πτηνών του δάσους, ενώ σε ειδικές προθήκες παρατίθεται συλλογή από τα κυριαρχούντα φυτά της περιοχής. Σε ξεχωριστό χώρο κατασκευάστηκε αίθουσα προβολών και ψυχαγωγίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εφαρμογές που ενημερώνουν τους επισκέπτες με περισσότερη λεπτομέρεια για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν τον επισκέπτη να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα είδη που περιγράφηκαν.

 

Μελλοντικός στόχος του Μουσείου είναι σε άλλη βιτρίνα να γίνει αναπαράσταση των δασικών εργασιών του δάσους με τα διάφορα παλιά και νέα δασικά εργαλεία και τα διάφορα πρωτογενή και δευτερογενή δασικά προϊόντα. Ακόμη με ειδικά εκθέματα, θα προβάλλεται η ιστορία της Δασολογικής επιστήμης μέσω των εργαστηρίων της Δασολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.